13 januari 2021

Vogels bijvoeren in de winter

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen en in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. Vogels bijvoeren kun je dus het hele jaar doen.

Vogels bijvoeren en water geven

Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Als extra energiebron voor vogels bijvoeren kun je vetbollen en pinda’s ophangen. Bij lichte vorst kun je vers drinkwater aanbieden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem: het water rolt van de ingevette veren, dus bevriest niet. Bij strenge vorst kun je beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kun je ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost energie, maar het voorziet in de vochtbehoefte.

Welke vogels bijvoeren met welk voer?

Iedere vogelsoort heeft andere eetgewoonten. Zo zoeken heggenmussen en vinken hun voedsel op de grond onder de dichte struiken. Mezen komen af op voedertafels en voederhuisjes en merels laten zich het liefst voeren op beschutte, sneeuwvrije plaatsen. Met een divers aanbod aan voeding kun je veel verschillende soorten vogels bijvoeren en je tuin in lokken. Wil je een specifieke vogelsoort vooral je tuin in lokken, maak dan gebruik van het juiste voer:

Mussen en vinken: deze kleine vogels komen vooral af op bruinbrood, zonnebloempitten, pinda’s en gemengd strooivoer.

Winterkoninkjes en roodborstjes: broodkruimels, ongekookte havermout en gemengd strooivoer.

Mezen: ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, vetbollen en gemengd strooivoer.

Merels: brood, rozijnen, (fruit)schillen en klokhuizen, bessen en zoutloze etensresten als rijst en aardappelen.

Boomkruiper: pindanetje of vetbol.

Ook de bekende vogelpindakaaspotten zijn geschikt voor vogels bijvoeren in de winter met verschillende ingrediënten. Gebruik alleen nooit de pindakaas voor de menselijke consument want deze bevat te veel zout en suikers voor vogels.

Kijk op de pagina over vogelvoer wat wij allemaal in huis hebben voor het bijvoeren van vogels en ook voor binnenvogels!